15 Ağustos 2009 Cumartesi

Premier Lig


''Güç dengeleri büyük ölçüde değişsede , Premier Lig hala dünya üzerindeki en iyi futbol ligidir''

Bu sözler gelmiş geçmiş en iyi menejerler arasında gösterilen Sir Alex Ferguson'a ait.

Çok doğru bir konuya değinmiş kendisi.Bende bu konu hakkında bi kaç bir şey yazıcaktım.Sir benden önce davranmış.

Herkes Real'in her sene en az bir bomba transfer yapacağını biliyor.Barça ise rakibinin gerisnde kalamak için eksik pozisyonlara doğru yıldız transferler yapiyor.Bu sene Ronaldo'yu Real'e gönderdik.Dünyanın en iyi 2 oyuncusundan biri olarak gösterilen CR7 yi ve Kaka'yı alan Real ve Ibra'yı kadrosuna katan Barça, La liga'nın kalitesini bir kaç basamak daha arttırdı şüphesiz.
Bir de seneler içersnde Premier Ligin durumuna bakalım:
Bir United taraftarı olarak bundan 5 sene önce her 2 haftada bir zorlu bir rakibi karşımıza aldığımızı hatırlıyorum.Leeds Utd,Arsenal,Chelsea,Liverpool,NewCastle,Blackburn,Everton... Hele bu takımların deplasmanlarına gidiyorsanız o zaman insanın psikolojisi okadar değişiyorki.Hele son 10 dk'ya 1 -0 önde giriyorsanız o son 10 dakka şampiyonlar ligi finalinin son 10 dk'sı gibi oluyor.Bunu tamamen objektif olarak söyliyorum eğer böyle bir maça denk geldiyseniz ne demek istediğimi anlamışsınızdır (bkz. geçen sene ars 4-4 liverpool) Şimdi kendi öznel düşüncemi bir kez daha söyleyeceğim :'Premier lig'i kazanmayı şampiyonlar ligi kupasını kaldırmaya yeğlerim' Herneyse, şuan aramızda Newcastle ve Leeds bulunmuyor.Ama hala Sir'ün dediği gibi en güçlü ve görsel zevk veren lig.

-Köklü klüpler
-Yıllardır süre gelen derbiler ve rekabetler
-Klüp logoların estetikliği ve her birinin birer marka olması
-En başarısız klüplerin bile kendine ait sahası olması ve her maç ağzına kadar dolması
-Tribün mimarisi nedeniyle seyircilerin oyunculara nerdeyse çoğu stad'da 1 metre uzaklıkta olması
-İlgi çekmeyen maçlarda bile pozisyon bolluğu olması
-Dünyanın bir çok ülkesine yayın yapması ve premier lig'in böylece hemen hemen talep gören her haneye ulaşması
-Actim'in büyük katkılarıyla en çeşitli ve istikrarlı istatistiklerin tutulduğu lig olması.

Bu nedenler her yıl 8-10 premier lig maçı izleyen her futbol severin farkına varabileceği ayırım noktaları.

Sir Alex Ferguson 'un diğer bi lafına deyinmek istiyorum: ' Barcelona şampiyonlar ligini hakketti ve kazandı.Ama İngiliz klüpleri geçtigimiz 5 sene boyunca şampiyonlar ligini domine etti' buda Premier ligin hala en iyi lig oldugunu destekleyen en büyük kanıtlardan biri bence.Sir Bobby Charlton ise FA Cup'ın , Dünya kupasından sonraki en büyük 2. futbol organizasyonu olduğunu söylemişti.Bu tabiki tartışmaya oldukça açık bir varsayım.Fakat Premier Lig'in seneler geçtikce güç yitirsede.Devamlı yükselmesi ve ilgi görmesi sanırım yavaş yavaş kimse tarafından sorgulanamıyacaktır.

Hiç yorum yok: